Akbel Süt
Başarı Hikayeleri Akbel Süt,
AKBEL SÜT
Süleyman AKBEL
Bir Başarı Hikayesi
1962 yılında Ereğli’de doğdu. 1960 yılların sonuna doğru Mehmet Akif Ersoy ilkokulundan mezun olduktan sonra çalışma hayatına ilk adımı abileri ve kardeşleri ile birlikte attı.
1970 yılların sonlarına doğru çalışarak elde ettikleri bilgi ve birikimleri ürün üretmeye yönelik 10 m2 lik imalathane açarak ,süt sektörüne yönelik ilk adımı attı. Bu imalathanede ilk peynir imalatı başladı.
Bu imalathane aynı zamanda bu güne ulaşacak olan modern tesislerinde ilk temelini oluşturdu.1980 li yılların ortasında özverili dürüst ve sürekli yenilikçi çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı. Bu gelişmeler sonrasında aynı yıllar içerisinde 2000 metrekarelik alan içerisinde kurulan ve temelleri bu güne ulaşacak olan ilk mandıra işletmeciliği başladı.1993 yılında Süleyman Akbel kardeşleri ile ortak karar alarak işletmelerini Akbel Süt ve Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak ünvanını değiştirdi. Bu değişiklik artık sektörde özverili, güvenli ve kalite ile özdeşleşen Akbel markasının da büyümesinin başlangıcı oldu.2 sene sonra kardeşler ile alınan ortak karardan sonra Akbel Süt ve Süt ürünleri firması şuan ki modern tesislerinde üretime başladı.
Süleyman Akbel’in Halen Yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Akbel Süt ve Süt ürünleri firması ISO 9001:2008 kalite belgesinin yanı sıra ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ve HELAL sertifikası da alan firma 48 farklı ürün çeşidiyle hem iç hem de dış pazarda önemli bir paya sahip. 35.000 metrekare açık alan 9 bin 600 metrekare kapalı alan da faaliyet gösteren Akbel Süt ve Süt Ürünlerinin pazarlaması Ereğli fabrikasının yanı sıra Ankara, İstanbul ve Antalya şubelerinden gerçekleştiriliyor.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte günlük 400 ton civarındaki üretim için ihtiyaç duyulan sütün bir kısmı firmanın 5000 süt ineği alt yapısına sahip kendi çiftliğindeki 1500 süt ineğinden karşılanıyor. Özellikle yaz döneminde günlük 800-1000 ton süt işleyen firma ihtiyaç duyduğu miktarı çiftçilerden karşılıyor.
Ortadoğu pazarına açılan firma 23 ülkeye ihracat gerçekleştirirken 2010 yılında 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Bu süreç ilerleyen yıllarda artarak devam etmektedir.
Karaman, Sivas, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Konyalı üreticilerin sütlerini alan firma yaklaşık 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Öte yandan üretim sonrası ortaya çıkan peynir altı suları ekonomiye kazandırılıyor. Akbel, ikinci işletmesinde peynir altı sularını ve sütü süt tozu olarak yeniden işleyerek peynir altı suyu tozu ve süt tozu üretiyor. Üretimin bir kısmını ihraç ederken bir kısmını da ülke içinde alanında üretim yapan firmalara gönderiyor. Toz haline getirilen bu sular sayesinde hem doğanın kirlenmesi önleniyor hem de ekonomik girdi sağlanıyor.