MERSİN TİCARET BORSASI’NA KIYASLAMA ZİYARETİMİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin Oda ve Borsaların iş dünyası nezdindeki saygınlığının artırılmasını, hizmet kalitesinin iyileştirilmesini ve Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda Sistemine uyumunun sağlanmasını amaçlayarak kurmuş olduğu Akreditasyon Sistemi kapsamında Ereğli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Zekeriya Ünlü Başkanlığındaki Borsa heyetimiz Mersin Ticaret Borsası’na ziyaret gerçekleştirdiler.

Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı ve Akreditasyon Birimi tarafından karşılanan ziyaret heyetine, Mersin Ticaret Borsasının işlevi ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Ereğli Ticaret Borsası Başkanımız Zekeriya Ünlü de, tarım ve buna bağlı sanayinin hızlı bir gelişme gösterdiği ilçelerinde üretilen mamullere yeni pazarlar bulmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Et ve sütten, bağ ve bahçe tarımına kadar tarımın hemen hemen tüm alanları için elverişli bir toprak yapısına sahibiz. Son yıllarda üretimde artış yaşıyoruz. Hedefimiz yeni pazarlar bularak, bunu daha da geliştirmek.İlçemiz tarım ve hayvancılıkta çok ileri düzeyde. Sadece süt üretiminde Türkiye’nin yüzde 15’ini tek başına bölgemiz karşılıyor. Amacımız Ereğli’nin tarım ticaret hacmini, Ereğli’yi biraz daha dış pazarlara açarak yükseltmektir” dedi ve ilçenin tarımsal ve hayvansal üretimi anlamında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Kıyaslama ziyaret kapsamında iki borsanın yıl boyunca elde ettiği veriler değerlendirilerek, gelişime açık olan yönleri ele alındı.Kalite ve TOBB Akreditasyon sistemi dahilinde yapmış olduğu iyi uygulamalar karşılaştırıldı ve sonuçlar değerlendirildi.

Ereğli Ticaret Borsası olarak , TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI A.Ş. (TÜRİB) ile acentelik sözleşmesi imzaladık. Üreticilerimiz ve yatırımcılarımız lisanslı depodaki ürünlerin alım satımı için Borsamıza müracaat edebilirler.

TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI A.Ş. (TÜRİB) ve yatırımcı kayıt işlemleri hakkında yapılan açıklama şu şekilde;

Elektronik ürün senetlerinin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem görebilmesini teminen 5174 sayılı “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu”nun 53.ncü maddesi çerçevesinde tanzim edilen 27/02/2017 tarih ve 2017/9986 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince, Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) kuruluşu gerçekleştirilmiş olup, faaliyete geçirilmesine ilişkin çalışmaların son aşamasına gelinmiştir.

TÜRİB’in faaliyete geçmesiyle birlikte, Ticaret Borsalarının ELÜS’ere ilişkin borsacılık faaliyet yetkisi sona erecek olup, tüm ELÜS alım satım işlemleri sadece TÜRİB bünyesinde yapılacaktır. ELÜS’lerin alım satım işlemleri, yatırımcılar tarafından aracı olmaksızın doğrudan emir girme yoluyla internet tabanlı bir alım satım sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

TÜRİB’in faaliyete geçmesi ile birlikte Ticaret Borsaları tarafından TÜRİB’e acentelik hizmeti verilecektir. Bu kapsamda Ereğli Ticaret Borsamız TÜRİB ile sözleşme imzalamak suretiyle TÜRİB Acentesi olmuştur.

TURİB KAYIT İŞLEMLERİ
ELÜS işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların TÜRİB’de işlem yapmaya başlamadan önce aşağıda gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı belirtilen tüm bilgi ve belgelerle birlikte Borsamıza başvurmak suretiyle kayıt altına alınması zorunludur.
Borsamız tarafından sunulan belgelerin TÜRIB sistemine girişi yapılarak yatırımcı kaydının ve ilgili belgelerin tamamlanması ile kayıt işlemi tamamlanmaktadır..

Gerçek Kişiler İçin Gerekli Evraklar;

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Adres teyidi için geçerli sayılan belgelerden herhangi biri (ikametgah ilmühaberi, fatura vb.)
Gerçek Kişi Müşteri Tanıma Formu (Ek/2 veya vekil tayini halinde Ek/3-b)
Aracı Kurum veya Banka’dan alınacak yatırım hesabını gösterir belge
Yatırımcı Aydınlatma, Onay ve Taahhüt Metni (Yatırımcı Taahhütnamesi) (Ek/4)

Tüzel Kişiler İçin Gerekli Evraklar:

Kuruluş ilanının yer aldığı Tescil Sicil Gazetesi örneği
Ticaret Sicilinden alınan Faaliyet Belgesi örneği
Vergi Levhası örneği
İmza Sirküleri
Tüzel Kişi Müşteri Tanıma ve Temsilci Tayin Formu (Ek/3-a)
Aracı Kurum veya Banka ‘dan alınacak yatırım hesabım gösterir belge
Yatırımcı Aydınlatma, Onay ve Taahhüt Metni (Yatırımcı Taahhütnamesi) (Ek/4)

İlgili Formlara http://www.turib.com.tr adresinden ulaşılabilir.