Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbulTahran-İslamabad Yük Treni

Sayın Üyemiz;

T. C. Devlet Demiryolları Taşımacılık A. Ş. Genel Müdürlüğü’nün 09.03.2021 tarih ve “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbulTahran-İslamabad Yük Treni ” konulu yazısı;
İlgi yazıda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) ilgili toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması adına, her ülke tarafından ekte bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği bildirilmektedir. Trenin, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletileceği ve trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabileceği belirtilmektedir. Yüklerin, hat farklılığından dolayı İran’ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacağı ifade edilmektedir.
İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni Ulusal Forwarder Şirketleri: Türkiye: MFA Lojistik A. Ş. (+90 531 779 29 90; +90 312 557 56 81; info@mfalojistik.com) İran: Rassan Rail Pars (+98 912 140 27 00) Pakistan: Haroon Brothers & Co. (+92 332 94 66 135)

Sayın Üyemiz;

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 17/11/2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun çerçevesinde, Oda ve borsalara aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilir veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabilirler. Yasadan faydalanmak isteyen üyelerin 31 Ocak 2021 tarihine kadar Borsamız Muhasebe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Diğer Bilgiler:

1. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidat borçlarının 1.taksidi de yasa kapsamındadır.

2. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 28 Şubat 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir.

3. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

4. Üyelerimizin taksitlendirme imkanından faydalanabilmeleri için 31 Ocak 2021 tarihine kadar Borsamız Muhasebe Birimine kaşe ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve Borsamız veznelerinden, matbu dilekçe temin edilebilir.)

5. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 31/01/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

6. Toplam anapara borç tutarları 28 Şubat 2021 tarihine kadar 6 taksitte ödenebilir.

7. Vergi Mükellefiyeti sona erdiği halde Oda borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyeti sona erdiği tarihten önceki borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyeti sona erdikten sonraki aidat borçlarının asılları ve gecikme cezaları silinecektir.

Bilgilerinize sunulur.

Konya Ereğli Ticaret Borsası Başkanlığı