Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul- Tahran-İslamabad Yük Treni hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) ilgili toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması adına,her ülke tarafından ekte bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği bildirilmektedir. Trenin, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletileceği ve trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabileceği belirtilmektedir. Yüklerin, hat farklılığından dolayı İran’ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

ITI Yük Treni’ne, Türkiye ve Pakistan’da farklı noktalardan yük verilmesinin mümkün olacağı, Türkiye (Köseköy) (1850 km) – İran (2603 km) – Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasında toplam taşıma süresinin 14 gün olarak hesaplandığı kaydedilmektedir.

7326 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kapsamında üyelerimizin 30.04.2021 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki Borsamıza olan,  borsa yıllık aidatı ve borsa tescil ücretleri yapılandırılabilecek olup, süresi içerisinde borç asıllarının ödenmesi halinde bu borçlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ile fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

Üyelerimiz Kanun ile borçlarını en fazla 6 eşit taksitte ödeyebilecek olup taksitlendirme imkânından yararlanmak isteyen üyelerimizin 30.09.2021 tarihine kadar Borsamıza yazılı olarak başvurması gerekmektedir.

Sayın üyelerimize saygı ile duyurulur.

EK_1 Peşin Ödeme Başvuru Dilekçesi

EK_2 Taksitte Ödeme Başvuru Dilekçesi