EBRU ÜNAL MOLLA (ÜNAL SÜTÇÜLÜK)

BAŞARI HİKAYELERİ EBRU ÜNAL MOLLA,

RÖPORTAJLAR/BAŞARI HİKAYELERİ

Hayvancılık bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesinde ve birçok alanda endüstri hammaddesi olarak kullanılması açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte hayvancılık sektörü diğer sektörlerden farklı olarak içinde birçok sektörü barındırması sebebiyle ülke ekonomisine olduğu kadar ülkenin sosyal sorunlarına da çözüm getirmektedir. Süt üretimiyle İç Anadolu Bölgesinde lider olan Ereğli, hayvancılık alanında da adından söz ettirir konumdadır. . İşte Ereğlimizde hayvancılıkla uğraşan Ünal Sütçülük işletme sahibi Ebru Ünal’da bir kadın girişimci olarak hayvancılık sektörüne katlı sağlamanın gururunu taşıyor.

Ebru Ünal Kimdir Üyelerimize Kısaca Kendinizden Bahseder Misiniz?

1988 yılı Ereğli doğumluyum. Doğma büyüme Ereğliliyim. İlk orta ve lise öğrenimi de Ereğli’de yaptım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olduktan sonra bir süre Deri fabrikasında çalıştım. 2012 yılında evlendim. 7 yaşında bir kızım var.

Bu İşi Yapmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Birgün Televizyon izlerken haberlerde devletin hayvancılıkla ilgili teşvikleri dikkatimi çekti. Bu fikir bana cazip geldi kendi işimi yapmak istedim ve hemen gerekli yerlere başvurumu yaptım. Başvurum onaylandı 2015 Yılında devletin verdiği 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli %0 faizli hayvan yetiştiriciliği teşviğiyle hayvancılık yapmaya karar verdim.Hayvancılık yapmaya karar verdikten sonra ailemle kent merkezinden uzakta tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Burhaniye Mahallesi’ne yerleştik..2000 dönümlük bi arazimiz var. Hayvanları çok seviyorum. O yuzden arazimiz içine küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvanlarından oluşan küçük bi işletme kurdum.10 Büyükbaş hayvanla başladım 4 yılda 35 büyükbaş hayvanım oldu. Sektörde yeni olduğum için ahırda yerli ve ithal büyükbaş bulunduruyorum .Hayvancılık bedensel anlamda kadın için ağır bir iş. Yılmadım çalışmaya devam ettim İnat ettim ve başardım.

Hayvanları sabah, akşam ve ara öğünlerle besliyorum. Beslenmeleriyle özel ilgileniyorum. Hayvanlarla bir arada olmak çok keyifli, zevk alarak yapıyorum. Kadın isterse neler yapabileceğini göstermiş olmanın da ayrı heyecanını yaşıyorum.  Belki hayvanları sevmeseydim bu işe başladığım ilk sene vazgeçebilirdim. Bu işi çok sevdim.

Süt soğutma tankerleri, modern sağım makineleri gibi tüm modern hayvancılık teknolojilerini kullanıyorum. Hergün sabah ve akşam günün belirli saatlerinde hayvanlarımı sağıyorum. Günlük ortalama 400 Lt süt alıyorum . Aldığım sütleri mandıraya satıyorum.

Bir kadın olarak sıfırdan başlayıp bunları başarmak gerçekten kolay olmadı. Ama önemli olan zoru başarmaktı. Her kadının isteyince bu işleri başarabileceğini düşünüyorum. Yeter ki istesin, yeter ki çok çalışsın. Hem iyi bir anne, iyi bir eş ve iyi bir iş kadını olabileceğinin gerçek bir ispatı olduğumu düşünüyorum.

Sizi Bu Sektörde Başarıya Götüren Şeyler Nelerdir?

Bu sektöre ilk başladığımda tamamen her şeye yabancıydım. Ürünlerimi tescil ettirmem için Ereğli Ticaret Borsasına kayıt oldum. Borsa Başkanı Zekeriya bey ile tanıştım.Kendisi tarım ve hayvancılıkla çok ilgili zaten aynı sektördeyiz. Bir kadın girişimci olarak beni her anlamda destekledi. 2019’da şubat ayında düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konya İl Kadın Girişimciler Kurulu seçimine Ereğli Ticaret Borsası kadın girişimci adayı olarak gösterildim. Farklı bir deneyim oldu benim için.

Teknolojiyi ve yenilikleri çok yakından takip ediyorum. Başarımın en büyük sebeplerinden biri de budur.

Borsamızca düzenlenen etkinlik ,eğitim ve fuarlara katılım sağlıyorum. En son katıldığım  Mersin Tarım Fuarından yeni teknoloji süt sağım makinası aldım.

Eğitim ve etkinliklerde yapmış olduğum ikili görüşmelerde ve edindiğim bilgilerle kendi sektörümde yeni fikirler geliştirmeme yardımcı oluyor.

Bulunduğunuz bölge ve ülkemizde hayvancılık adına çalışan bir kadın girişimci olarak son neler söylemek istersiniz.

Özellikle şunu belirtmek isterim ki Ereğli Ticaret Borsamız ve Yönetiminin hem tarımsal hemde hayvansal sektörde ilçemiz ve bölgemize katkı sağlayacak bir çok başarılı çalışmalara imza atacağını düşünüyorum. Bu noktada Ereğli Ticaret Borsası birlikte hareket etmekten mutluluk duyacağımı ifade edebilirim. Ayrıca yapmış olduğumuz bugün ki röportajdan dolayı da çok teşekkür ediyorum.

EBRU ÜNAL BAŞARI HİKAYESİ-